Web Analytics Made Easy - Statcounter

یاور یگانه - همشهری آنلاین: اگر میزان اهمیت و اعتبار هر موضوعی را صرفا با استقبالی که از آن می‌شود بسنجیم، احتمالا نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران را باید محبوب‌ترین و مهم‌ترین رویداد فرهنگی کشور دانست. نه تغییر محل برگزاری نمایشگاه، نه گرانی کاغذ و قیمت کتاب، نه کشمکش‌ها و جناح‌بندی‌های سیاسی، نه صدور یا عدم‌صدور مجوز برای برخی کتاب‌ها و تقریبا نه هیچ دلیل، شخص و رخداد دیگری در طول سی‌ و اندی سال گذشته از جذابیت این رویداد فرهنگی برای عامه مردم و نسل‌های مختلف نکاسته و جایگاه آن را تضعیف نکرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با این حال، همواره از زوایای مختلف انتقادهایی به نمایشگاه کتاب وارد بوده و اهل فن - اعم از ناشر و کتابفروش و نویسنده و مترجم - و حتی خوانندگان عادی که بازدیدکننده نمایشگاه هستند، به ماهیت نمایشگاه یا حداقل بخشی از آن نقد داشته‌اند؛ ازجمله انتقادهایی که از نمایشگاه کتاب می‌شود این است که نمایشگاه به جای آنکه - همچون نامش - محل نمایش و معرفی آثار ناشران و فرصتی برای تعامل نویسندگان و مترجمان با مخاطبان باشد، به فروشگاه بزرگی بدل شده که سهم عمده‌ای از بودجه محدود کتابخوانان ایرانی برای خرید کتاب را می‌بلعد و به این ترتیب در حق حلقه‌های واسط میان ناشر و خواننده یعنی فروشندگان کتاب جفا می‌کند. فروشندگان کتاب و حتی برخی از ناشران معتقدند که خریداران نمایشگاه بخش عمده‌ای از نیازشان را از نمایشگاه تامین می‌کنند و در طول ماه‌های بعد از برگزاری نمایشگاه و معمولا تا مهرماه که زمان بازگشایی مدارس و دانشگاه‌هاست، فروش کتابفروشان افت می‌کند و در تامین هزینه‌های‌شان به زحمت می‌افتند. به همین دلیل برخی از ناشران برای حمایت از کتابفروشان از حضور در نمایشگاه خودداری می‌کنند، اما آیا واقعا نمایشگاه کتاب بر کسب‌وکار کتابفروشان تأثیر منفی دارد؟

انصراف از نمایشگاه، راهی برای تخفیف ندادن!

«نشر مرکز برای حمایت از کتابفروشی‌ها به‌خصوص کتابفروشی‌های شهرستان‌ها در «سی‌وسومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران» شرکت نمی‌کند. نشر مرکز در دوره برگزاری نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران (۲۱ اردیبهشت تا ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۱) تخفیف ویژه‌ای برای مؤسسات پخش و کتابفروشی‌ها درنظر خواهد گرفت.» این متن اعلامیه‌ای است که نشر مرکز در صفحه وب‌سایت و اینستاگرام خود منتشر کرده است. ظاهر امر نشان می‌دهد که نشر مرکز - به‌عنوان یکی از ناشران پرطرفدار - از سود خود چشم ‌پوشیده و با این انصراف از نمایشگاه به دوام و بقای کتابفروشان کمک کرده است، اما در این میان تکلیف مخاطبی که باید برای خرید کتاب، مخصوصا کتاب‌های گران ناشرانی همچون همین نشر مرکز، هزینه گزافی کند و از تخفیف متداول ناشران حاضر در نمایشگاه محروم شود، چیست؟ اگر معدود مخاطبان کتاب دیگر نتوانند کتاب بخرند، خرید کتاب چه از ناشر، چه از کتابفروشی و چه از کتابفروشان آنلاین، دیگر موضوعیت ندارد. درحالی‌که در ماه‌های گذشته، قیمت کتاب سر به فلک گذاشته و سرانه مطالعه نشان می‌دهد که بخش عمده‌ای از جمعیت کشور نه کتاب می‌خواند و نه هزینه‌ای صرف خرید کتاب می‌کند، آیا حذف مشوق‌هایی همچون تخفیف ناشر به مخاطب باعث دلزدگی معدود علاقه‌مندان به کتاب ‌نمی‌شود؟ البته نشر مرکز در جواب دنبال‌کنندگان صفحه اینستاگرامش اعلام کرده که در روزهای نمایشگاه تعدادی از کتابفروشی‌ها کتاب‌های این نشر را با تخفیف می‌فروشند؛ ولی کاملا مشخص است در نمایشگاه کتاب افراد بیشتری می‌توانند از تخفیف ناشر استفاده کنند که اصلا قابل قیاس با تخفیف چند کتابفروشی محدود نیست.

از سوی دیگر، ناشران به ‌دلیل جو رقابتی نمایشگاه ناچارند به‌رغم میل باطنی‌شان تخفیف بیشتری به مشتریان بدهند که این موضوع چندان خوشایند ناشرانی نیست که به سود حداکثری خو کرده‌اند. حتی برخی از دنبال‌کنندگان صفحه اینستاگرام نشر مرکز در کامنت‌هایشان به این تصمیم نشر مرکز معترض شده‌اند و این تصمیم را به ضرر مخاطبان کتاب دانسته‌اند. برای اینکه متوجه علت مخالفت بعضی‌ها با این تصمیم شوید به قیمت‌های این چند کتاب نشر مرکز نگاهی بیندازید تا متوجه شوید چقدر تهیه کتاب برای کتابخوانان سخت شده: «ایل بختیاری در دوره قاجار» ۴۱۶ صفحه: ۱۵۸ هزار تومان؛ «تاریخ سینما» ۱۰۲۴ صفحه: ۳۹۸ هزار تومان؛ «هنر سینما» ۵۵۲ صفحه: ۲۴۵ هزار تومان؛ «فلسفه شوپنهاور» ۶۱۶ صفحه: ۱۸۴ هزار تومان؛ «دستور زبان فارسی» ۴۹۶ صفحه: ۱۲۵ هزار تومان و... اینها مشت نمونه خروار است.

وسوسه‌های ناشران کتابفروش

شاید بتوان گفت عموما ناشرانی که کتاب‌هایشان بیشتر از نرخ بازار قیمت می‌خورد تمایلی به حضور در نمایشگاه ندارند. شنیده می‌شود نشر نیلوفر هم که یکی دیگر از ناشرانی با کتاب‌های گران‌قیمت است، امسال به نمایشگاه نمی‌آید. نیلوفر هم در زمینه چاپ کتاب‌هایی با قیمت زیاد ید طولایی دارد و شاید تخفیف دادن در نمایشگاه با سیاست این ناشر هماهنگ نیست. به قیمت‌های این چند کتاب نشر نیلوفر نگاهی بیندازید تا مظنه بازار کتاب در ماه‌های اخیر دستتان بیاید: «رستاخیز» ۵۸۴ صفحه: ۲۲۵ هزار تومان؛ «ماه الماس» ۶۵۰ صفحه: ۱۶۵ هزار تومان؛ «آفرینش (رمان تاریخی)» ۸۱۸ صفحه: ۲۵۵ هزار تومان.

جالب این است که هم نشر مرکز و هم نشر نیلوفر سال‌هاست فروشگاه کتاب دارند و به فروش کتاب‌های خودشان و سایر ناشران مشغولند. به‌هرحال تعدادی از ناشران نه فقط از نمایشگاه کتاب - که مهم‌ترین جاذبه‌اش برای مردم خرید کتاب با تخفیف است - دل خوشی ندارند، بلکه از وجود و فراگیری وب‌سایت‌های فروش آنلاین کتاب هم که به خریداران‌شان تخفیف می‌دهند، دلخورند. البته همیشه حضور نداشتن در نمایشگاه صرفا دلیل اقتصادی نداشته است. در سالیان گذشته، پیش آمده ناشری برای اعتراض به سیاست‌های فرهنگی وزارت ارشاد قید حضور در نمایشگاه را زده است. حتی گاه این اعتراض‌ها به سیاست‌های وزارت ارشاد نبوده و دلایلی مثل نامناسب بودن جای ناشر در نمایشگاه یا کوچک بودن غرفه ناشر باعث اتخاذ چنین تصمیمی شده است. به هر حال در شرایطی که وضع اقتصادی مردم سخت‌تر شده و قیمت کتاب در ماه‌های گذشته روند صعودی داشته، پشت کردن ناشران به نمایشگاه کتاب به نوعی پشت کردن به مخاطب کتابخوانی است که چشم امیدش در وضعیت اقتصادی کنونی برای تهیه کتاب‌های مورد نیازش به فرصت‌هایی مثل نمایشگاه کتاب و تخفیف‌های فصلی کتاب است.

در تعطیلی ۲ ساله نمایشگاه کتاب چه اتفاقاتی برای کتاب‌ها و کتابخوانان افتاد؟ | افزایش فروش کتاب‌های صوتی و الکترونیکی | طرح شرکت مجازی در نمایشگاه

کد خبر 672689 برچسب‌ها کتاب - نمایشگاه داخلی کتاب - کودک و نوجوان کتاب - نویسندگان و پدید آورندگان کتاب - داستان و رمان شهر آفتاب اتحادیه ناشران نمایشگاه

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: کتاب نمایشگاه داخلی کتاب کودک و نوجوان کتاب داستان و رمان شهر آفتاب اتحادیه ناشران نمایشگاه حضور در نمایشگاه نمایشگاه کتاب کتابفروشی ها نشر مرکز هزار تومان خرید کتاب کتاب ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۸۸۲۳۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

احمدوند: در نمایشگاه کتاب برنامه‌های ویژه‌ای برای فلسطین تدارک دیدیم/ کلیه ناشران در فضای مسقف جانمایی شدند

به گزارش گروه فرهنگ و هنر ایسکانیوز، نشست خبری سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران صبح امروز یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ماه با حضور یاسر احمدوند معاون فرهنگی وزیر ارشاد و رئیس نمایشگاه کتاب تهران و علی رمضانی مدیرعامل خانه کتاب و قائم مقام نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در مصلی امام خمینی (ره) برگزار شد.

یاسر احمدوند در شروع این نشست گفت: نمایشگاه امسال با شعار «بخوانیم و بسازیم» از چهارشنبه ۱۹ لغایت ۲۹ اردیبهشت ماه در مصلی برگزار می‌شود و بزرگترین اجتماع فرهنگی مردم ایران حول محور دانش و آگاهی با اهتمام دستگاه ها و نهادهای مختلفی در شهر تهران برگزار می شود.

وی با بیان اینکه ناشران در دو بخش مجازی و حضوری مشارکت دارند ادامه داد: نمایشگاه بعد از گذشت ۳۵ دوره به قوامی رسیده که جایگاه ویژه ای در تقویم خانواده های ایرانی به خود اختصاص داده است.

احمدوند گفت: تلاش شده بخش‌های مختلف نمایشگاه ارتقا پیدا کند و ضعف‌ها و کاستی‌ها جبران شود، برای نخستین بار، نقشه غرفه‌ها تا فردا در دسترس رسانه ها خواهد بود تا به اطلاع عموم برسد؛ این برای نخستین بار است که پیش از شروع نمایشگاه مردم از جانمایی غرفه‌ها مطلع می‌شوند. تلاش شد واگذاری غرفه‌ها به ناشران زودتر آغاز شود. از امروز همه ناشران می توانند مراجعه و غرفه های خود را دریافت می‌کنند.

رئیس نمایشگاه کتاب تهران به پیش بینی برنامه‌های فرهنگی در نمایشگاه اشاره کرد و گفت: برنامه‌های ویژه برای فلسطین در نمایشگاه تدارک دیده شده است، هم کار حجمی و نماد سازی برای پاسداشت و یادبود مردم غزه تدارک دیده شده و هم برنامه‌های مختلفی با این موضوع خواهیم داشت مانند تقدیر از نویسندگان و ناشران فعال در این حوزه.

وی ادامه داد: امسال تعداد قابل توجهی از ناشران علاوه بر بخش حضوری در بخش مجازی حاضر هستند، با همکاری با شرکت پست امیدواریم پاسخ دهی به درخواست ها با شرایط مطلوبی صورت گیرد، حضور کتابفروشان در بخش مجازی به صورت تکمیلی و قاعده مند امسال هم ادامه خواهد داشت.

احمدوند با اشاره به برنامه های بخش بین الملل نمایشگاه کتاب گفت: حدود ۶۰ ناشر خارجی امسال در نمایشگاه حاضر هستند و ۵۰ هزار عنوان کتاب خارجی را عرضه می کنند، از نظر حجم بار دریافتی بخش خارجی امسال افزایش داریم یعنی حدود ۷۰ تن حجم کتاب های خارجی پیش بینی می شود.

وی از برگزاری رویدادی با عنوان «نشر ایران» در روزهای ۲۴, ۲۵ ,۲۶ اردیبهشت در بخش خارجی نمایشگاه خبر داد و گفت: این رویداد بر اساس نیاز معرفی نشر ایران به ناشران خارجی طرح ریزی شده است. حدود ۲۰ مهمان از کشورهای منطقه حضور دارند و برنامه هایی در نشست با تعدادی از ناشران، بازدید از مراکز چاپ و فروش کتاب خواهیم داشت.

علی رمضانی قائم مقام سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران نیز در این نشست افزود: پس از پایان نمایشگاه سی و چهارم ارزیابی‌هایی انجام شد که نتیجه در قالب دستورالعمل‌های در کمیته ۱۵ گانه نمایشگاه ارائه شد.

وی ادامه داد: آنچه که در دو دوره گذشته و این دوره تجربه می‌شود نمایشگاهی به وسعت مرزهای ایران است که تلاش می‌شود در سراسر کشور امکان استفاده از این رخداد فراهم شود.

رمضانی گفت: برای سال سوم حضور دولت سیزدهم در نمایشگاه، کلیه ناشران در فضای مسقف جانمایی شدند و سازه موقت ندارم.

وی با بیان اینکه امسال بیش از ۷۰‌ دستگاه‌ مختلف در برگزاری نمایشگاه مشارکت دارند، گفت: در بخش‌ ناشران دانشگاهی، آموزشی و کودک نیز افزایش فضا داشتیم.

قائم مقام نمایشگاه کتاب تهران افزود: عمده کارگاه‌های محل عبورمردم جمع آوری شده است و حدود پنج هزار پارکینگ به مصلی اضافه شده است. البته از مردم می خواهیم برای بازدید از نمایشگاه از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده کنند.

وی خاطرنشان کرد: سه‌درب جدید به مصلا اضافه شده که دو در برای ورود مردم و یک‌ در برای ماشین پیش بینی شده است که شامل درهای ۲۱، ۱۱ و ۴ است‌. بنابراین از تمام جهت‌های نمایشگاه ورود نفری و خودرویی داریم.

رمضانی با اشاره به حضور قابل توجه خبرنگاران در نمایشگاه گفت: ۸۴ شهروند خبرنگار نیز در نمایشگاه حضور دارند و گزارش‌های خود را تهیه می‌کنند، ۳۰ خبرنگار رسانه‌های خارجی نیز از سوی معاونت مطبوعاتی برای فعالیت در نمایشگاه حضور دارند.

قائم مقام نمایشگاه کتاب تهران با اشاره به آمار حضور ناشران گفت: مجموع ناشرانی که حضوری و مجازی تاکنون ثبت نامشان قطعی شده است، ۲۶۱۹ ناشر هستند، ۲۵۰ ناشر هم در مراحل مختلف پیش از ثبت نام قرار دارند.

انتهای پیام/

کیانوش رضایی کد خبر: 1229510 برچسب‌ها کتابخوانی

دیگر خبرها

  • حضور ۲ هزار ۶۱۹ ناشر در نمایشگاه کتاب قطعی شده است/اتکای برپایی نمایشگاه به بودجه‌ دولتی کم است
  • اجاره‌بهای غرفه‌های نمایشگاه یک پنجم هزینه‌ها هم نیست
  • احمدوند: در نمایشگاه کتاب برنامه‌های ویژه‌ای برای فلسطین تدارک دیدیم/ کلیه ناشران در فضای مسقف جانمایی شدند
  • حضور ناشران پخته‌خوار در نمایشگاه کتاب محدود می‌شود
  • نمایشگاه کتاب تهران پس از ۳۵ دوره به قوام رسیده است
  • نشست خبری جشنواره کتاب در حال برگزاری است
  • جزئیات برگزاری نمایشگاه کتاب تشریح شد
  • حضور ۶۰ ناشر خارجی با ۵۰ هزار عنوان در نمایشگاه کتاب/ بن دانشجویان ۷۰۰ هزار تومان شد
  • حضور ۶۰ ناشر خارجی با ۵۰ هزار عنوان در نمایشگاه کتاب/ توزیع نقشه جانمایی غرفه‌ها از فردا
  • حضور کتاب‌فروشی‌ها در نمایشگاه کتاب، آری یا خیر؟